illustratie van het spelplus logo met de bekende gele plusjes die het motto van spelplus verbeelden: spelplezier met speciale spellen voor senioren

Hoe kunnen we ouderen met spelletjes meer laten bewegen

De leukste spelletjes om bewegen te stimuleren

We weten allemaal dat bewegen goed voor ons is. Voor ouderen geldt dat in nog sterkere mate. Als we ouder worden neemt spieropbouw en botdichtheid af, een gevaarlijke combinatie, waardoor we sneller vallen en als we vallen ook eerder een breuk oplopen, zoals een gebroken heup. Het is dus van belang dat we ook op oudere leeftijd blijven bewegen. Spelletjes en spelactiviteiten zijn een plezierige en stimulerende manier om te bewegen.

Viceuze cirkel van inactiviteit?

Het is een proces dat zichzelf versterkt, zeker bij mensen met beginnende dementie of Alzheimer. Naarmate bewegen moeizamer gaat, worden we onzekereder en gaan we het minder doen, waardoor fysieke en geestelijke fitheid verder afneemt.

Onderzoek toont belang en plezier van meer bewegen

Dit terwijl onderzoek aantoont dat meer bewegen en oefening voor ouderen niet alleen lichamelijk heilzaam is, maar ook een goed gevoel geeft. Bewegen wordt als plezierig en zinvol ervaren.

Samen spelen, samen bewegen

Toch komen ouderen er vaak niet toe en blijft het in de huiskamer van het verzorgingstehuis rustig terwijl iedereen naar de tv kijkt of in zichzelf is terug getrokken. Dit kan ook anders, stel de huiskamer eens voor terwijl er een spelletjesmiddag is, met allerlei leuke traditionele spellen, zoals sjoelen, petanque en beweegbingo die gezamenlijk gespeeld worden. Het zal leiden tot veel enthousiasme, interacite en hilariteit. Tot een gevoel van voldoening en sociale cohesie.

Ouderen stimuleren met leuke beweegspelletjes?

Wij kunnen en moeten ouderen helpen en stimuleren te bewegen. Beweegspelletjes zijn hiervoor een ideaal middel. Met de huiskamer of gewoon met z'n tweeën thuis. Hieronder 10 spellen geschikt voor ouderen om samen te spelen. Deze spelletjes zullen zorgen voor veel extra beweging en nog meer plezier. Kortom voor geluksstofjes.

  1. Boccia: complete set Boccia voor op tafel. Dertien mini lederen Boccia ballen van het vertrouwde merk Handi Life Sport. Samen met een flexibele afrastering en een lanceerder handig verpakt in een koffertje.
  2. Japans biljart: de tien knikkers probeert u in de gaten te krijgen met het hoogste aantal punten. Voor jong en oud is dit een bijzonder leuk spel om te spelen. Deze uitvoering hebben wij speciaal voor SpelPlus laten produceren. De bak is breder gemaakt en de knikkers zijn vervangen voor grotere houten ballen waardoor deze bak erg geschikt is voor ouderen.
  3. Kegelen of bowlen: Een kegelspel met zachte ballen of een tafel bowlingbak, speciaal ontwikkeld voor SpelPlus.
  4. Sjoelbak: Sjoelen wordt voor iedereen weer toegankelijk met deze verkorte sjoelbak. Mensen met minder kracht in hun armen komen weer in de gelegenheid hun favoriete spelletje mee te spelen. Bovendien is de bak gemakkelijk op te bergen door zijn compacte uitvoering. Deze bak hebben wij exclusief voor SpelPlus laten produceren. De bak is breder gemaakt en de sjoelstenen zijn vervangen voor grotere (originele) sjoelstenen. Het spel is robuuster, heeft een meer volwassen uitstraling en is gemakkelijker om te spelen
  5. Beweegbingo: Dit spel nodigt ouderen op een speelse manier uit tot beweging. Telkens wordt een kaart getrokken waarop een pictogram te zien is met een beweging, zoals het draaien van de schouders, het optillen van de knieën of het zwaaien van de armen. Het gaat om alledaagse bewegingen, die ouderen helpen om soepel en actief te blijven. De oefeningen kunnen zowel staand als zittend worden uitgevoerd. Door het spel met muziek en prijzen te combineren maak je er een feestje van.
  6. Werpspel voor ouderen: Gooi de ballen naar het juiste vlak en verdien zoveel mogelijk punten. Door het klitmechanisme van het doek, kan dit spel zowel horizontaal als verticaal gespeeld worden.
  7. Kogel-kegelspel: Door de kogel een slinger te geven, zal deze gaan ronddraaien en uiteindelijk tot stilstand komen. Daarbij zal de kogel een aantal poppetjes omkegelen. Maar welke? Hopelijk die van de tegenstander! .
  8. Curling indoor: Dit Curlingspel is speciaal ontwikkeld voor ouderen, waardoor het geschikt is voor zowel valide als minder valide spelers. Het spel kan individueel of in teams van 2 gespeeld worden. De stenen zijn vervaardigd uit kunststof en hebben drie wieltjes aan de onderkant die ze doet glijden.
  9. Pallina: Iedere speler krijgt zijn eigen kleur stokjes en ballen. Om de beurt haalt de speler een stokje van zijn eigen kleur uit de toren. Hierdoor zullen ballen naar beneden op het kleed vallen.
  10. Blikken gooien: Blikgooien zonder harde geluiden. Dankzij de zachte materialen van de blikjes en de ballen, werkt dit spel bij niemand op de zenuwen. Hierdoor is het voor iedereen plezierig om een potje ouderwets gezellig blikwerpen te spelen.