Reminiscentie verwijst naar het gebruik van herinneringen uit het verleden om een positieve impact te creëren in het leven van mensen met deze aandoeningen. Het is een benadering waarbij specifieke herinneringen, verhalen en ervaringen uit het verleden worden gebruikt om een connectie te maken met het heden.
Reminiscentie, ook wel bekend als 'herinneringsactiviteiten', is het actief terughalen en delen van persoonlijke herinneringen, vaak ondersteund door stimulerende triggers zoals muziek, foto's, geuren of voorwerpen. Het draait om het oproepen van positieve gevoelens, het delen van verhalen en het genieten van herinneringen die nog toegankelijk zijn en waar mensen plezier aan beleven. Dit helpt om ouderen met dementie te activeren waar dat, met name in geval van gevorderde dementie, steeds lastiger gaat.
Doel van Reminiscentie
Het doel van reminiscentie is tweeledig: het verbeteren van het welzijn van mensen met dementie door hen emotionele ondersteuning en plezier te bieden, en het stimuleren van communicatie en interactie met anderen. Het kan ook helpen bij het verminderen van gevoelens van angst, eenzaamheid en frustratie, en bij het vergroten van het gevoel van eigenwaarde.
Belangrijke Aspecten bij Reminiscentie
Bij reminiscentie is het van cruciaal belang om respectvol om te gaan met de herinneringen van de persoon. Het is essentieel om een vertrouwde en comfortabele omgeving te creëren, waarin de persoon zich vrij voelt om herinneringen te delen. Het gebruik van zintuiglijke stimulatie, zoals muziek, geuren of foto's, is waardevol om herinneringen op te roepen. Daarnaast is geduld, empathie en het vermijden van het forceren van herinneringen van groot belang voor een positieve ervaring.
Reminiscentie is een waardevolle benadering die niet alleen oude herinneringen ophaalt, maar ook de kwaliteit van leven kan verbeteren en waardevolle momenten van verbinding en vreugde kan brengen voor mensen met dementie of Alzheimer.