illustratie van het spelplus logo met de bekende gele plusjes die het motto van spelplus verbeelden: spelplezier met speciale spellen voor senioren

Vragenderwijs: alle spellen op een rij

Vragenderwijs, de leukste manier voor ouderen om het geheugen te oefenen

Mevrouw Jansen, de spelleider, haalde een spelkaart tevoorschijn en begon met de eerste vraag: "Wat is je favoriete Nederlandse gerecht?" Oom Kees lachte en antwoordde: "Erwtensoep met rookworst, mijn moeder maakte dat altijd op koude winterdagen." De groep knikte instemmend en deelden hun eigen verhalen over stamppotten en pannenkoeken.

De tweede vraag was iets moeilijker: "Welke Nederlandse traditie vind je het leukst?" Mevrouw de Vries, een fervente fan van Koningsdag, vertelde enthousiast over de vrijmarkten en de oranjegekte. Haar verhaal bracht een golf van herinneringen teweeg, en iedereen begon te praten over hun eigen Koningsdag avonturen.

Mevrouw Jansen draaide de kaart om en liet een grote tekening van een molen zien. "Wat zie je op de tekening?" vroeg ze. Meneer Bakker glimlachte en zei: "Dat lijkt op de molen in mijn geboortedorp. Ik speelde daar als kind." De tekening bracht een stroom van herinneringen naar boven, van fietstochten langs de molens tot familiepicknicks in de zomer.

De ochtend vloog voorbij in een sfeer van vrolijke gesprekken en gedeelde herinneringen. De koffer met Vragenderwijs Holland kaarten bleek een schatkist van verhalen, die niet alleen het geheugen, maar ook de harten van de ouderen activeerde. Toen de sessie ten einde kwam en de kaarten weer netjes in de koffer zaten, was er een voelbare verbondenheid in de groep. De gezamenlijke reis door Nederland had hen dichter bij elkaar gebracht en gezorgd voor een onvergetelijke ochtend vol plezier.

De geeelde herinningen maken Vragenderwijs zo leuk om te doen, in de woorden vaneen professional:

"Vragenderwijs is het favoriete spel van de groep, ze zingen de liedjes altijd met elkaar, ze kennen alle teksten die ze in hun jeugd op school hebben geleerd. Het spel geeft vaak ook stof tot praten en er wordt veel gelachen." – Corrie Bransen, Sociaal cultureel werker

Vragenderwijs Holland

Vragenderwijs Holland combineert spelplezier met geheugentraining en kennis over Nederland. Dit spel is ideaal voor ouderen met concentratie- en geheugenproblemen door de unieke combinatie van illustraties en interactieve vragen.

SeizoenenSpel

Het SeizoenenSpel combineert sterke elementen van Vragenderwijs Holland en Veel te Vertellen. De koffer bevat grote spelkaarten met foto's en vragen die aansluiten bij de leefwereld van de spelers, waardoor het makkelijker wordt om herinneringen op te halen.

Andere Vragenderwijs Koffers

Naast de koffer Vragenderwijs Holland Deel 1 zijn er ook de koffers Vragenderwijs Blauw en Vragenderwijs Rood. Vragenderwijs Blauw bevat eenvoudigere vragen met tekeningen, terwijl Vragenderwijs Rood complexere vragen biedt zonder tekeningen.

In ons artikel over reminiscentie en vragensspellen leest u meer over het nut van reminiscentie voor ouderen en senioren met dementie, en natuurlij kook over het plezier dat reminscentie geeft aan ouderen, maar ook aan de waarde voor familie en vrienden door het delen van de herinneringen en weer kennis maken met het verleden.

Vragenderwijs Holland
Vragenderwijs Holland
107,00 € 88,43 €
Niet op voorraad
Vragenderwijs Seizoenenspel
Vragenderwijs Seizoenenspel
107,00 € 88,43 €

Vragenderwijs Blauw

De verschillende delen van Vragenderwijs Blauw Visueel geven (activiteiten)begeleiders en verwanten een handvat om mensen met concentratie- en geheugenproblemen op een plezierige manier te activeren. Het doel is niet alleen het geheugen te stimuleren, maar ook sociale interactie te bevorderen. Doel is niet alleen het geheugen te stimuleren, maar ook het meedoen in een sociale setting en het met elkaar in gesprek komen. Er is gezocht naar herkenbare en originele onderwerpen die veel gespreksstof opleveren. Dat heeft een positief effect op het gevoel van welbevinden.

Er zijn 3 delen. Vragenderwijs Blauw Deel 1 Visueel is na veelvuldig verzoek na lange tijd weer opnieuw uitgebracht. Het spel is geheel vernieuwd in de stijl van Vragenderwijs Blauw Delen 2 en 3. Verouderde vragen zijn vervangen door nieuwe vragen, waardoor het spel nu weer geheel up to date is. Er is nu ook meer variatie in de moeilijkheidsgraad van de vragen, zodat er meer mogelijkheden tot differentiatie zijn.

Vragenderwijs Blauw deel 1 Visueel
Vragenderwijs Blauw deel 1 Visueel
107,00 € 88,43 €
Vragenderwijs Blauw deel 2 Visueel
Vragenderwijs Blauw deel 2 Visueel
117,00 € 96,69 €
Vragenderwijs Blauw deel 3 Visueel
Vragenderwijs Blauw deel 3 Visueel
117,00 € 96,69 €

Vragenderwijs Rood

Vragenderwijs Rood deel 1A/1B/2A/2B zijn geheugenspelen met 300 vragen over Spreekwoorden, Liedjes, Taal, Natuur en Allerlei. Deze spellen zijn geschikt voor vitale ouderen en stimuleren op een plezierige manier het geheugen.

Elk deel staat op zichzelf, dus u hoeft niet deel 1A te kopen om deel 1B te gebruiken, en hetzelfde geldt voor deel 2A en 2B. De vragen staan in grote letters op stevige, professioneel gelamineerde kaarten. Onder elke vraag staat een tip om het antwoord te vinden, en op de achterkant van de kaart staat het antwoord. In de overzichtelijke handleiding vindt u verschillende spelvormen en informatie over het geheugen. De puntentelling wordt geregeld met fiches. Daarnaast is er een liedjeshandleiding met de eerste 4 tot 6 regels van elk liedje. Rood deel 1B is een aanvulling op 1A. Elk deel staat op zichzelf dus u hoeft niet deel 1A te kopen om deel 1B te gebruiken. Zo ook voor Deel 2A en 2B.

Vragenderwijs Rood deel 1A
Vragenderwijs Rood deel 1A
89,00 € 73,55 €
Vragenderwijs Rood deel 1B
Vragenderwijs Rood deel 1B
89,00 € 73,55 €
Vragenderwijs Rood deel 2A
Vragenderwijs Rood deel 2A
89,00 € 73,55 €
Vragenderwijs Rood deel 2B
Vragenderwijs Rood deel 2B
89,00 € 73,55 €

Vragen/FAQ

Zijn de Vragenderwijs spellen geschikt voor ouderen?

Ja, de Vragenderwijs spellen zijn uitgebreid getest bij senioren boven de 80 jaar. Dit leidde tot gezellige avonden met veel gelach en nieuwe verhalen.

Voor welke groep ouderen is het bedoeld, is het ook geschikt voor mensen met dementie?

Vragenderwijs is er voor iedereen. De blauwe serie is speciaal ontworpen voor ouderen met beperkingen, terwijl de rode serie geschikt is voor meer vitale ouderen.

Wat zit er in de verpakking?

Elk Vragenderwijs spel komt in een mooie koffer met alle gelamineerde spelkaarten en een handleiding.

Ervaringen

"We hebben het nieuwe Vragenderwijs-spel in gebruik genomen, het is erg leuk en ook de tekeningen worden goed herkend, wij zijn erg blij dat wij het aangeschaft hebben, het zorgt voor vele uurtjes plezier! De doelgroep waar ik voor werk wisselt van dementerende ouderen of ouderen met lichamelijke beperkingen of een mix hiervan, het spel is overal inzetbaar." – Henni van Hoof, Hapertse kluis
"Bedankt voor de koffer, wij zijn er erg enthousiast over! We zijn met name erg enthousiast over de tekeningen en ook de tips zijn voor sommige fijn. Wij werken hier met dementerenden, we hebben nog geen kaartjes kunnen ontdekken die we niet geschikt vonden. Ook de kleinere koffer is prettig! Dus helaas geen negatieve feedback haha." – Marja van Hooff, Woonbegeleider Ekelhof