illustratie van het spelplus logo met de bekende gele plusjes die het motto van spelplus verbeelden: spelplezier met speciale spellen voor senioren

Quality time: leuke activiteiten met ouderen voor mantelzorgers

Als mantelzorger voor een oudere geliefde is het essentieel om niet alleen voor hun fysieke welzijn te zorgen, maar ook voor hun geestelijke gezondheid en algeheel welbevinden. Het delen van leuke activiteiten kan niet alleen de band versterken, maar ook een positieve impact hebben op het emotionele en mentale welzijn van de oudere. Hier zijn enkele leuke activiteiten die mantelzorgers samen met ouderen kunnen doen, waardoor quality time wordt gedeeld en waardevolle herinneringen worden gecreëerd.

1. Creatieve Uitstapjes:

Breng een bezoek aan een lokale kunstgalerie, neem deel aan een schilderworkshop of ga samen naar een keramiekstudio. Het delen van creatieve ervaringen kan niet alleen ontspannend zijn, maar ook de artistieke kant van de oudere naar voren brengen.

2. Natuurwandelingen

Geniet van de buitenlucht door samen te wandelen in een park, natuurgebied of botanische tuin. Het observeren van de natuur, het luisteren naar vogelgezang en het voelen van de frisse lucht kan rustgevend zijn en gespreksstof bieden.

3. Culinaire avonturen

Ga op reis in de keuken en experimenteer met nieuwe recepten of reis in de tijd met oude favorieten. Het samen bereiden en delen van een maaltijd kan een hechte band creëren. Betrek de oudere actief bij het koken of bakken van favoriete gerechten uit het verleden. Het gezamenlijk bereiden en delen van nostalgische maaltijden versterkt niet alleen de band, maar roept ook warme herinneringen op en creëert kostbare momenten van verbondenheid.

4. Geheugenspellen

Speel geheugenspellen zoals Memory/memo, kaartspellen of beeldkaarten. Deze spellen stimuleren de hersenen en kunnen veel plezier opleveren. Kies spellen die passen bij de interesses van de oudere, zoals geschiedenis, kunst of muziek.

Toen & Nu Memo
Toen & Nu Memo
Niet op voorraad
Raadspel van Beelden
Raadspel van Beelden
35,95 € 29,71 €
Radio dementie - SpelPlus
DAB Radio en Muziekspeler
149,00 € 123,14 €

5. Lees- en Luistersessies

Lees samen een boek of luister naar audioboeken. Dit kan niet alleen ontspannend zijn, maar ook leiden tot waardevolle gesprekken over de inhoud van het boek.

6. Muziek en Dans

Geniet van muziek door samen naar favoriete nummers te luisteren. Als de oudere mobiel genoeg is, kan zelfs een beetje dansen een leuke activiteit zijn. Dansen kan niet alleen plezierig zijn, maar ook een goede lichaamsbeweging. Er zijn heel veel leuke muziekinstrumenten, speciaal geschikt voor ouderen.

7. Tuinieren

Als er een tuin beschikbaar is, breng samen tijd door met tuinieren. Het verzorgen van planten en bloemen kan therapeutisch zijn en een gevoel van voldoening geven.

8. Film- en Serieavonden

Organiseer een filmavond of kijk samen naar favoriete tv-series. Zorg voor popcorn en maak het gezellig. Films en series bieden niet alleen entertainment, maar kunnen ook gespreksonderwerpen opleveren.

Openhartig
Openhartig
12,95 € 10,70 €

Huis Tuin en Keukenspel - Spel
Huis Tuin en Keukenspel - Spel
67,00 € 55,37 €
Hartenvragen Oma
Hartenvragen Oma
15,00 € 12,40 €

9. Speel een vragenspel

Vragenspellen of vertelspelletjes zoals "Openhartig" of "Hartenvragen Oma" ieden een speelse manier om verhalen en herinneringen te delen. Door vragen te beantwoorden, ontstaan gesprekken die dieper gaan en helpen ze om elkaar beter te begrijpen.

10. Bordspelletjes

Zet een bordspel zoals Scrabble XL, Rummikub XL of Wie ergert zich op tafel en geniet samen van een avond vol strategie en lachen. Bordspellen zijn niet alleen leuk, maar ze bevorderen ook de cognitieve scherpte. Met je oudere vader of moeder spelletjes te doen brengt jullie weer terug naar de warme tijd van vroeger.

Scrabble XL
Scrabble XL
53,95 € 44,59 €
Rummikub® The Original XXL van Goliath
Rummikub® The Original XXL van Goliath
42,95 € 35,50 €

11. Dia-avond oude vakanties

Haal oude dia's of foto's tevoorschijn van gezamenlijke vakanties en maak er een gezellige avond van waarin je herinneringen ophaalt. Terwijl je door de beelden bladert, ontstaan levendige gesprekken en deel je gezamenlijke herinneringen aan avonturen uit het verleden. Als het moeilijk is om oude vakantie albums te vinden, dan is Blik op Vroeger een erg leuk spel om te spelen om herinneringen op te halen en in het geheugen te duiken. Of speel Toen en Nu-memo van de stad waar jullie zijn opgegroeid.

Waarom is het zo belangrijk om samen activiteiten te ondernemen?

Mantelzorgen is een inspannende activiteit die lang niet altijd even makkelijk is. Al snel neemt de weerbastige praktijk en het regelen van allerhande zaken de overhand. Het is belangrijk om ook tijd in te ruimen voor gezamenlijke actriviteiten waar jullie plezier aan beleven.

Het delen van deze activiteiten versterkt niet alleen de emotionele band tussen jou en je geliefde oudere, maar creëert ook een sfeer van warmte en begrip. Samen lachen, herinneringen ophalen en nieuwe ervaringen delen versterkt niet alleen de band, maar zorgt ook voor waardevolle momenten van geluk. Neem de tijd om te genieten van deze activiteiten en ontdek hoe ze niet alleen de ouderen, maar ook jouw zorgreis verrijken.

Angèle heeft U nodig!
Angèle heeft U nodig!
74,95 € 61,94 €
Triominos® XXL
Triominos® XXL
29,95 € 24,75 €
Blik op vroeger
Blik op vroeger
52,50 € 43,39 €