geheugenspelletjes voor ouderen

illustratie van het spelplus logo met de bekende gele plusjes die het motto van spelplus verbeelden: spelplezier met speciale spellen voor senioren
geheugenspelletjes voor ouderen

Geheugenspelletjes zijn zeer gunstig voor ouderen, inclusief degenen met beginnende dementie of Alzheimer. Deze spellen bieden mentale stimulatie, houden de geest actief en scherp. Ze bevorderen ook sociale interactie wanneer ze in groepen gespeeld worden, wat helpt bij het sociaal actief blijven. Bovendien bieden ze ontspanning en plezier, wat stress vermindert en het geheugen kan verbeteren. Het succes in deze spellen kan ook het zelfvertrouwen van ouderen verhogen, vooral als ze bezorgd zijn over hun geheugenprestaties.

Voor een lijst met de leukste spelletjes zie het artikel: "De 8 leukste geheugenspelletjes voor ouderen en mensen met dementie".

Tonen als Foto-tabel Lijst
Van hoog naar laag sorteren

33 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
Van hoog naar laag sorteren

33 producten

per pagina

Wat zijn geheugenspelletjes?

Geheugenspelletjes zijn activiteiten die zijn ontworpen om de cognitieve functies en het geheugen van ouderen te stimuleren. Ze variëren van puzzels tot kaartspellen en hebben als gemeenschappelijk doel om het brein actief te houden. Bij SpelPlus bieden we een verscheidenheid aan geheugenspelletjes, zoals de bekende memory en memospellen, doosje vol herinneringen, foto-domino, kruiswoordpuzzels met grote lettersBlik op vroeger woordzoekers met grote letters, Klessebasjes Praatplaten en nog veel meer.

Waarom zijn geheugenspelletjes voor ouderen zo goed om te doen?

Onderzoek heeft aangetoond dat geheugenspelletjes aanzienlijke voordelen bieden voor ouderen, zelfs bij beginnende dementie of Alzheimer. Een systematische review toont aan dat cognitieve oefeningen matig tot grote gunstige effecten kunnen hebben op geheugen-gerelateerde prestaties. De voordelen zijn:

Mentale stimulatie: Geheugenspelletjes houden de geest actief en uitgedaagd, wat kan helpen bij het behouden van mentale scherpte.

Sociale interactie: Veel geheugenspelletjes kunnen in groepen worden gespeeld, waardoor ouderen de kans krijgen om sociaal actief te blijven.

Stressvermindering: Spelletjes kunnen ontspanning en plezier bieden, waardoor stress wordt verminderd, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een beter geheugen.

Zelfvertrouwen: Succes in geheugenspelletjes kan het zelfvertrouwen vergroten, vooral bij ouderen die zich zorgen maken over hun geheugen.

Vinden ouderen geheugenspelletjes leuk om te doen?

Plezier en ontspanning: Naast het stimuleren van het brein, bieden geheugenspellen ook plezier en ontspanning, wat bijdraagt aan algemeen welzijn.

Gevoel van prestatie: Het oplossen van puzzels of het winnen van een spel kan een gevoel van prestatie en zelfvertrouwen geven.

Uitdaging en stimulatie: Deze spellen dagen de geest uit en stimuleren cognitieve functies, wat zorgt voor een boeiende en bevredigende ervaring.

Variatie: Er is een grote variëteit aan geheugenspellen beschikbaar, waardoor mensen steeds nieuwe en interessante uitdagingen kunnen vinden.

Gezellig: Veel geheugenspellen kunnen samen met anderen gespeeld worden, wat leidt tot gezelligheid en interactie met vrienden of familie en vermindering van gevoelens van eenzaamheid.