illustratie van het spelplus logo met de bekende gele plusjes die het motto van spelplus verbeelden: spelplezier met speciale spellen voor senioren

Nieuws over de spellen voor ouderen en educatieve hulpmiddelen van SpelPlus

Een groep ouderen zit rond een tafel met fotoalbums en verschillende voorwerpen uit het verleden. Ze delen verhalen en lachen samen, genietend van de herinneringen.

De Kracht van Reminiscentie: Meer dan Herinneringen Ophalen

Reminiscentie, ofwel het ophalen van herinneringen, is een krachtige activiteit die ouderen helpt om hun verleden te herbeleven, wat bijzonder nuttig kan zijn voor personen met dementie. Deze techniek stimuleert niet alleen het geheugen, maar versterkt ook sociale banden en verbetert de emotionele welzijn. Door samen te praten over het verleden, ervaren ouderen een verhoogd gevoel van gemeenschap en persoonlijke identiteit, wat essentieel is voor hun algehele levenskwaliteit.


 • Stimuleren van het geheugen: herinneringen ophalen en delen.
 • Versterking van identiteit en eigenwaarde: vertellen van oude ervaringen brengt de oude vroegere persoonlijkheid weer dichterbij.
 • Vermindering van eenzaamheid: reminiscentie, met name in een groepssetting, bevordert sociale interactie en verbondenheid.
 • Bevordering van emotioneel welzijn: delen van positieve herinneringen roept ook gevoelens van geluk en tevredenheid op.
 • Verbetering van communicatievaardigheden: vertellen en luisteren stimuleert taal- en communicatieve vaardigheden.
Verschillende Vragenderwijs spellen uitgestald op een tafel, met ouderen die actief deelnemen aan het spel.

Vragenderwijs Spellen: Educatief Plezier voor Ouderen

Vragenderwijs spellen zijn ontworpen om ouderen te stimuleren op een leuke en interactieve manier. Deze spellen bevorderen cognitieve activiteit en sociale interactie door middel van vragen en activiteiten die zijn aangepast aan de behoeften en mogelijkheden van ouderen. Vragenderwijs Holland en Vragenderwijs Seizoenenspel zijn twee uitstekende voorbeelden van hoe deze spellen kunnen worden ingezet.

Vragenderwijs Holland Deel 1 neemt spelers mee op een historische reis door Nederland met thema's als Eten & Drinken, Gewoonten & Gebruiken, en Plekken & Plaatsen. De uitgebreide handleiding en de belevingsvragen stimuleren het gesprek en de herinnering aan persoonlijke ervaringen.

Vragenderwijs Seizoenenspel, daarentegen, omarmt de veranderingen van de seizoenen met sets kaarten die elk seizoen weerspiegelen. Dit spel is bijzonder effectief in het oproepen van seizoensgebonden herinneringen en ervaringen, waardoor ouderen hun persoonlijke verhalen kunnen delen en herleven.

Meer over Vragenderwijs Holland | Meer over Vragenderwijs Seizoenenspel
Zwart-wit lijntekening met gele accenten van twee oudere mannen die samen een bouwpakket van een windmolen in elkaar zetten. Ze werken samen aan een tafel en plaatsen zorgvuldig de houten balkjes om de windmolen te bouwen. Het bouwpakket van de windmolen en de glimlachen van de mannen zijn in het geel geaccentueerd, wat hun plezier tijdens de activiteit symboliseert

Enkele tips uit de workshop Spellen inzetten bij ouderen

- Beperk de groepsgrootte
- Houd rekening met gehoor- en zichtbeperkingen
- Benoem talenten en waarden
- Ga moeilijke thema's niet uit de weg
- Gebruik spelmateriaal voor nieuwe inzichtenover bewoners
- Plaats spelmateriaal zichtbaar in de ruimte zodat bewoners spel kunnen initiëren

SpelPlus workshop hoe spellen in te zetten in de ouderenzorg voor mensen met dementie

Workshop Spel bij ouderen - opleiding Ergotherapie, Artevelde Hogeschool Gent

SpelPlus heeft met de Speelvogels een workshop georganiseerd voor studenten Activiteitenbegeleiding en Ergotherapie om de rol van spellen bij ouderen met dementie te benadrukken. Het doel van de workshop was om studenten bewust te maken van de positieve impact van spellen op het activeren en stimuleren van ouderen met dementie. Dit verslag biedt een uitgebreide beschrijving van de workshop en de reacties van de studenten.

Alvast enkele reacties van de studenten Ergotherapie die deelnamen aan de workshop:

 • "Alle verschillende spelvormen die we hebben gezien waren inspirerend. Deze spelletjes kan ik zeker gebruiken in mijn volgende stages."
 • "Dat er een heel ruim aanbod bestaat van spelletjes die je kunt gebruiken in de praktijk, was echt verfrissend."
 • "Ik heb veel verschillende spelen leren kennen en vind het heel interessant om ze mee te nemen in mijn opleiding en later in het werkveld."
 • "Dat je met mensen die in een vergevorderd stadium van dementie zitten, toch nog hele leuke activiteiten kan doen en dat er veel materiaal voor hen bestaat."
 • "Dat er veel meer spelletjes geïntegreerd kunnen worden in therapieën."
 • "Ik heb meer inzicht gekregen in de verschillende spellen die ter beschikking zijn."

 

Een mooie nostalgische radio

M4D: bijzondere radiostations voor mensen met dementie

Muziek kan ons verbinden met onze diepste herinneringen, zelfs wanneer deze door dementie zijn aangetast. Music4Dementia is een speciale radiozender gemaakt voor voor mensen met dementie. Er zijn vier verschillende stations die muziek uit verschillende decennia spelen, van de jaren '30 tot de jaren '70. Op deze manier bieden de radiostations van Music4Dementia alle ouderen met dementie een nostalgische muzikale reis naar het verleden die niet alleen troost, maar ook momenten van vreugde en herkenning oproept. Luisteraars kunnen genieten van deze muziek 24 uur per dag, vrij van advertenties, waardoor een rustige en herkenbare omgeving ontstaat waarin ouderen met dementie kunnen ontspannen en opleven. Bezoek de website van Music4Dementia voor meer informatie, ook over het belang van muziek voor mensen met dementie, of beluister een van de radio-stations:

 

Vier op een rij in mega-formaat om aan de muur te hangen in de huiskamer verzorgingsinstelling

Nieuw in de collectie: Vier wint Wandelement

Vier-wint hebben we nu ook in reusachtige vorm. Het spel kan aan de wand gehangen worden om direct te spelen. Met zijn indrukwekkende grootte wordt het niet alleen een speelobject, maar ook een opvallende decoratie voor elke ruimte. Het spel behoudt zijn eenvoudige regels en spannende strategie, maar de oversized stukken maken het spelen nog boeiender en interactiever. Als decoratief element voegt het niet alleen een speelse toets toe aan de omgeving, maar het kan ook dienen als een gespreksonderwerp en een bron van vermaak voor bezoekers. Kortom, dit reusachtige Vier op een rij spel combineert plezier, esthetiek en sociale interactie op een unieke en boeiende manier.

Memospel met mooie vintage poster afbeeldingen voor ouderen

Nieuw in de collectie: Vintage Posters Memo Game

Memospellen zijn altijd leuk vanwege hun eenvoud en uitdaging. De diverse thema's en vormgevingen voegen extra plezier toe aan het matchen van kaarten en nodigen uit tot gesprekken en herinneringen. De cognitieve stimulans maakt ze aantrekkelijk voor oudere spelers. Een spelletje om altijd tussendoor te doen.

Nieuw in ons assortiment deze mooie memoset met vintage poster, een genot om te spelen!

Logo van de dag van de zorg enquete

Zorgspecialisten blij: spellen voor ouderen dragen veel bij aan welzijn!

Allereerst iedereen bedankt voor de vele en enthousiaste reacties!

De vraag komt natuurlijk vaak op 'Zijn spellen voor ouderen alleen leuk of hebben spellen ook nut? Wij geloven van wel en we zijn dan ook blij dat uit de uitkomsten van onze enquete onder zorgprofessionals blijkt dat spellen veel bijdragen aan het welzijn van ouderen. Want de uitkomsten zijn unaniem positief, spellen vervullen een vitale en elementaire rol in de verzorging van ouderen in instellingen en dagbesteding. Ze dragen bij aan sociale cohesie, creëeren interactie en plezier en ontspanning in groepsverband; zorgen voorhet stimuleren van ouderen, zeker als ze wat in zichzelf teruggetrokken zijn.

En nog veel meer, bezoek de pagina met alle uitkomsten en opmerkingen om te leren hoe u het bste spellen kan inzetten in de zorg voor ouderen en mensen met dementie.

Spelplus-zorg-enquete: rol van spellen in de ouderen zorg, vraag 2 dragen spellen bij aan welzijn
Foto van Rummicub XXL, speciaal voor bejaarden en oudere mensen in een extra grote uitvoering

Spelregels Rummikub

Rummikub blijft een van de meest populaire spellen die er zijn. Ook onder ouderen is het enorm populair, zeker in de Rummikub XXL editie met extra grote elementen. Daarom hebben we een aparte pagina gemaakt met alle Rummikub-spelregels.

We hebben trouwens ook een pagina met meer inforamtie over rummikub en waarom het zo populair is: Rummikub het meest onderhoudende spel.

Voorkant van het boek van Kasper Bormans

Meer boeken en informatieve spellen

Nu de zorg voor ouderen met dementie zowel door professionals als door familie en vrienden steeds belangrijker wordt, groeit de vraag naar betrouwbare en praktische informatie over dementie. Dit omvat kennis over de aard van dementie, effectievere communicatiemethoden met mensen die dementie hebben, en advies voor het optimaliseren van zorg en leefomgeving.

Deel van de cover van De heldere eenvoud van dementie van Huub Buijssen Goed nieuws daarom voor iedereen die zorgt voor ouderen en dierbaren met dementie en op zoek is naar meer informatie voor een beter begrip en een groter arsenaal aan praktische tips! SpelPlus breidt haar assortiment uit met meer informatieve boeken en interactieve spellen. Deze boeken en spellen helpen de zorg voor dierbaren met dementie te ondersteunen en te verrijken. Onze nieuwste collectie omvat zowel praktische gidsen van vooraanstaande experts in dementiezorg als inspirerende verhalen die inzicht geven in de belevingswereld van iemand met dementie. Deze boeken zijn een geweldige bron van kennis en steun voor zorgprofessionals, mantelzorgers en familieleden.

Enkele nieuwe boeken en spellen in het assortiment:

Teun Toebes' boek een wereld te winnen

Het nieuwe boek van Teun Toebes is uit!

In "Een wereld te winnen" neemt Teun Toebes ons mee op een hartverwarmende en tegelijkertijd uitdagende reis door de wereld van de dementiezorg.

Tijdens een reis rond de wereld onderzoekt hij samen met zijn goede vriend en filmmaker Jonathan de Jong hoe in andere landen wordt omgegaan met dementie en wat we van elkaar kunnen leren om de toekomst mooier en inclusiever te maken.

Foto van de SAM-kaartenset voor activiteiten jongeren met een handicap

Sam-kaartenset voor activiteiten voor jongeren met beperking of EMB

Als kind ontdek je spelenderwijs de wereld om je heen. Samen met je vriendjes bouw je de mooiste hutten, speel je voetbal, maak je de lekkerste baksels of spring je op de trampoline. Voor een kind met een handicap of beperking is dit niet altijd vanzelfsprekend. Zij willen ook de wereld om hen heen ontdekken en plezier maken. Andrea Meijer werkt als (activiteiten)begeleider in de gehandicaptenzorg en wilde haar vele ideeën voor activiteiten graag delen om mensen te kunnen inspireren en blij te maken. Zo zijn Sam-activiteitenkaarten ontstaan. De activiteiten zijn gericht op de zeven zintuigen en geschikt voor mensen en jongeren met een ontwikkelingsniveau vanaf 3 maanden. Zij functioneren voornamelijk in de sensatiefase waarbij alles draait om zintuigelijke sensaties.

Foto van de SAM-kaartenset voor activiteiten jongeren met een handicapMet de Sam-kaartenset heeft Andrea een activiteiten toegankelijk gemaakt voor kinderen met een handicap of beperking. De Sam kaartenset bevat 31 prikkelende, actieve, duurzame, natuurlijke en creatieve activiteiten gericht op zeven zintuigelijke sensaties voor thuis. Daarnaast bevat de set negen blanco kaarten om je eigen bedachte activiteiten op te schrijven. Iedere kaart is voorzien van een handgemaakte illustratie.

 

Hoe de Inmu Relax ouderen helpt met ontspannen en angsten te verminderen

“Ruim een half jaar geleden was ik erg uit mijn doen, ik had zoveel verdriet, was onrustig, had wisselende emoties. Mijn zoon is overleden aan een nare ziekte en er kwam veel naar boven. Ik heb nog een zoon die invalide is geworden in korte tijd. Door de combinatie van alle emoties met de ziekte van Parkinson kon ik niet meer functioneren, ik kon nauwelijks staan of lopen, ben een aantal keer ook gevallen, had overal een zuster bij nodig, kreeg regelmatig oxazepam, kon niet ontspannen en was continue aan het huilen. Ik bleef op mijn kamer want wilde in deze toestand niet tussen de medebewoners in de huiskamer zitten”.

Foto van de SAM-kaartenset voor activiteiten jongeren met een handicap Mevrouw V. heeft haar eigen kamer op de somatische afdeling van het streekverpleeghuis fijn ingericht met persoonlijke spulletjes. Ze was in 2022 op de somatische afdeling terechtgekomen nadat ze te vaak was gevallen. De overgang naar het verpleeghuis ging erg snel en het verlies van zelfstandigheid had een grote impact. Door alle gebeurtenissen en het verdriet kwam ze in een moeilijke periode. “Op 1 van die avonden had ik een gesprek met de zuster. Zij vertelde mij over de inmu, een kussentje waar rustgevende muziek uitkomt en vibraties die je kunnen helpen met ontspannen. Of ik het uit wilde proberen? En dat wilde ik graag! Ik was verbaasd dat zoiets bestond!"

Foto van de SAM-kaartenset voor activiteiten jongeren met een handicap“De zuster kwam de inmu brengen op mijn kamer, ze liet me zien en voelen. Het voelt zo fijn, zacht en is niet zwaar. Ik hoor de klanken van de muziek, ruis van water...de zee..het komt en gaat. En voel de muziek tegen mijn buik en vaak leg ik mijn hoofd ertegen. Al na een paar dagen kon ik goed merken wat de muziek met me deed. Het was zo fijn dat ik mezelf weer kon voelen. Ik kon mijn emoties laten gaan met de fijne muziek en de trillingen van de inmu, zonder er tegen de hoeven vechten, sinds lange tijd heb ik echt kunnen huilen. Omdat ik mezelf nu kon ontspannen werd ik zelf ook weer rustiger.”

“Als ik me onrustig, verdrietig, gespannen voel dan zet ik mijn radio/tv uit en pak ik de inmu. Ik ga zitten in mijn stoel met de inmu op schoot of leg mijn hoofd er tegen.
Zeker wel elke dag. Heel gek maar ik voel het dan gelijk zakken... Het zou heel fijn zijn als de inmu kan blijven. Dan kan ik hem pakken wanneer ik hem nodig heb. Want hij helpt me zo goed als ik die onrust voel om te ontspannen en mezelf te vinden! Rust!”