illustratie van het spelplus logo met de bekende gele plusjes die het motto van spelplus verbeelden: spelplezier met speciale spellen voor senioren

Waarom bewegen zo goed is voor ouderen en mensen met dementie: 10 gezondheidsvoordelen

Waarom bewegen zo goed is voor ouderen en mensen met dementie: 10 gezondheidsvoordelen

We weten allemaal dat bewegen goed voor ons is. Voor ouderen geldt dat in nog sterkere mate. Sterker nog, regelmatige beweging is voor ouderen nog belangrijker dan voor jongere mensen, het stimuleren van bewegingsactiviteit is zeker bij beginnende dementie of Alzheimer essentieel. Onderzoek heeft aangetoond dat 5 keer 30 minuten bewegen per week grote voordelen biedt. Hier zijn 10 gezondheidsvoordelen van bewegen speciaal gericht op deze doelgroep.

  • Versterking spiermassa: naarmate we ouder worden vermindert de spiermassa en botdichtheid, dit proces heet sarcopenie. Het verlies van spierweefsel kan leiden tot verminderde kracht en uithoudingsvermogen waardoor we nog minder gaan bewegen en we in een negatieve spiraal komen. Het risico op vallen wordt dan ook steeds groter. Dit proces dienen we actief tegen te gaan door bewust extra te bewegen. Naarmate we dit proces vordert en we weer spiermassa en conditie opbouwen, wordt bewegen ook weer leuker en aantrekkelijker, waardoor dit zichzelf versterkt en we meer gaan ondernemen. Bekijk hier apparaten voor spieropbouw en coordinatie.
  • Verbeteren van botdichtheid: tegelijkertijd met het afnemen van de spiermassa wordt ook de botdichtheid minder als we ouder worden. Hierdoor wordt het waardoor het risico op vallen en botbreuken wordt verminderd. Door te bewegen wordt niet alleen de spiermassa beter, maar wordt ook de afname van de botdichtheid tegengegaan. Botbreuken zoals een gebroken heup zorgen op oudere leeftijd vaak voor een neerwaartse spiraal wat preventie door bewegen zo belangrijk maakt.
  • Verbetering van cognitieve functies: steeds meer onderzoek wijst uit dat regelmatige lichaamsbeweging ook de cognitieve functies stimuleert en geheugenverlies vertraagt en de mentale alertheid bevordert. Dit zijn cruciale aspecten voor mensen met Alzheimer of dementie.
  • Mentale en emotionele verbetering: fysieke activiteit bevordert de productie van endorfines, ook wel bekend als "gelukshormonen". Dit kan leiden tot een verbeterde stemming en een gevoel van welzijn. Voor ouderen met dementie of Alzheimer kan beweging zo helpen bij het verminderen van angst en depressie, wat vaak voorkomende uitdagingen zijn..
  • Ontspanning en stressvermindering: beweging is prettig om te doen, het zorgt voor ontspanning en dempt stress. Zo verbetert het de stemming, wat kan helpen bij het omgaan met de emotionele uitdagingen van dementie.
  • Verbetert de slaap: regelmatige beweging en fysieke oefeningen en spelletjes helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit doordat het lichaam overdag op een positieve manier wordt belast. Dit komt de slaapcyclus ten goede wat weer essentieel is voor een goede algehele gezondheid, vooral bij mensen met Alzheimer.
  • Gewichtsbeheersing: door regelmatig te bewegen, kunnen ouderen hun gewicht beter beheersen, wat het risico op obesitasgerelateerde gezondheidsproblemen vermindert.
  • Verhoogt de bloedcirculatie: beweging verbetert de bloedcirculatie, wat kan helpen bij het verminderen van het risico op hartaandoeningen en het handhaven van een gezonde bloeddruk.
  • Verhoogt de energie: bewegen zorgt ervoor dat vermoeidheid vermindert en ouderen en senioren meer energie hebben om deel te nemen aan dagelijkse activiteiten. Een actiever leven versterkt het humeur en geeft weer nieuwe energie.
  • Verbetert de algehele kwaliteit van leven: het combineren van fysieke activiteit met cognitieve stimulatie en sociale interactie kan de algehele kwaliteit van leven van ouderen met Alzheimer of dementie aanzienlijk verbeteren.