spel en dementie

illustratie van het spelplus logo met de bekende gele plusjes die het motto van spelplus verbeelden: spelplezier met speciale spellen voor senioren
spel en dementie

Spelletjes voor bejaarden met dementie zijn niet alleen ontzettend leuk, maar ze bieden ook een waardevolle manier om plezier en activiteit te integreren in het dagelijks leven van mensen die met deze aandoening leven. De redenen waarom deze spelletjes zo geweldig zijn, gaan verder dan alleen vermaak. Ze brengen een reeks voordelen met zich mee die van grote waarde zijn voor de gezondheid en het welzijn van ouderen met dementie.

De speelse activiteiten activeren en stimuleren de vaardigheden en brengen de dementerenden weer meer in contact met zichzelf en hun omgeving. 

Met onze spelletjes en activiteiten hebben ook dementerende ouderen een zinvol tijdverdrijf waar ze plezier aan beleven. Zie dit uitgebreide artikel met meer informatie en 8 voorbeelden van leuke spelletjes voor mensen met dementie en 4 activiteiten speciaal voor ouderen met dementie. Lees waarom spelletjes voor ouderen met Alzheimer zo goed zijn en waar je op moet letten bij de selectie van spelletjes voor dementerende ouderen.

Tonen als Foto-tabel Lijst
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-36 van 194

per pagina
Pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-36 van 194

per pagina
Pagina

De voordelen van spellen voor bejaarden met dementie:

  • Hersenstimulatie: Spelletjes houden de hersenen actief, bevorderen het geheugen en vertragen mogelijk het mentale achteruitgangsproces bij dementie.
  • Verbeterde zingeving en eigenwaarde: Plezierige activiteiten, zoals spelletjes spelen, verhogen positieve emoties en dragen bij aan een gevoel van doelgerichtheid en eigenwaarde.
  • Aansluiting bij belevingswereld: Speciaal ontworpen spelletjes kunnen inspelen op de herkenning en veiligheid bij mensen met dementie, waardoor angst en verwarring verminderen.
  • Herinneringen ophalen: Spelletjes, vooral reminiscentiespellen, kunnen oude herinneringen oproepen en waardevolle gesprekken over het verleden aanmoedigen.
  • Starten van gesprekken: Vragenspellen voor mensen met dementie kunnen bijzondere gesprekken in gang zetten, bevorderen sociale interactie en communicatie tijdens het spel.

Belang van speciaal ontwikkelde spellen voor mensen met dementie

Het is van cruciaal belang dat spellen voor mensen met dementie zorgvuldig worden ontworpen om optimaal effectief en plezierig te zijn.

Niet te ingewikkeld

Te complexe spellen kunnen frustrerend zijn voor ouderen met dementie. Daarom moeten spellen eenvoudig en intuïtief zijn, zodat iedereen ze kan begrijpen en ervan kan genieten.

Duidelijke, aangepaste vormgeving gericht op bejaarden

De vormgeving van de spellen speelt een grote rol. Grote, duidelijke letters, eenvoudige afbeeldingen en overzichtelijke spelborden zijn essentieel. De vormgeving moet aansluiten bij de visuele behoeften van ouderen.

Niet te lang durend

Bejaarden met dementie hebben een beperktere aandachtsspanne. Korte, boeiende activiteiten zijn effectiever. Langdurige spellen kunnen vermoeiend zijn en de aandacht doen verslappen. Kortere sessies zorgen voor meer betrokkenheid en plezier.