illustratie van het spelplus logo met de bekende gele plusjes die het motto van spelplus verbeelden: spelplezier met speciale spellen voor senioren

Blog

Ieder jaar weer is het moeilijk om een leuk verjaardagcadeau voor je opa te verzinnen. Sokken, cadeaubonnen en tuinspullen zijn leuk, maar om daar nu iedere keer mee aan te komen… Het is tijd voor iets origineels! SpelPlus helpt je met de keuze voor een leuk cadeau voor zijn verjaardag, bekijk onze tips hieronder maar eens.  

Bij SpelPlus hebben we vele spellen, puzzels en andere artikelen waar je je opa blij mee kunt maken op zijn verjaardag. Leuke activiteiten om samen te doen, maar ook artikelen waar je opa zich alleen mee kan vermaken.

Bouwpakket van Vario

Met dit bouwpakket kan opa mooie huisjes bouwen van beukenhout. De balkjes vallen aan de uiteindes in een holte en hoeven dus niet gelijmd te worden. De deur en de kozijnen zijn al wel met lijm gemonteerd. Alle Vario-bouwsets kunnen met elkaar gecombineerd worden om zo een groot bouwwerk te maken. Als dit cadeau in de smaak valt, dan weet je in ieder geval ook wat je volgend jaar voor opa kunt kopen!

https://www.spelplus.be/bouwpakket-vario-standaard/

Puzzel van grootvaders werkplaats

Deze puzzel van 500 stukken laat een tafereel zien van opa en kleindochter die in zijn werkplaats bezig zijn. De stukken van deze puzzel zijn extra groot, zodat ook mensen met verminderde motoriek en zicht de puzzel gemakkelijk kunnen maken.

Sphaera-Labyrint

Het doel van dit prachtige Sphaera-Labyrint spel is om drie balletjes te verplaatsen door vijf ringen naar het centrum van het labyrint. Het ideale verjaardagcadeau voor opa’s met een vaste hand dus! Niet alleen is het een leuk spel om vaker te spelen, het is ook nog eens zeer mooi vormgegeven.

https://www.spelplus.be/spaera-labyrint/

Domino XL

Het alom bekende spel Domino in een XL-uitvoering, waardoor de stenen gemakkelijk vast te pakken zijn en prettig in de hand liggen. De stenen zijn gemaakt van robuust plastic en zijn verpakt in een mooie houten doos. Vooral ook leuk om samen met opa te spelen!

https://www.spelplus.be/gezelschaps-en-bordspellen/domino-xl/

Windmolen bouwpakket

Een leuk knutselproject voor opa, deze windmolen van houten delen. De onderdelen zijn in elkaar te zetten zonder gereedschap, je hebt alleen een tube lijm nodig. En als de molen af is, is het ook een mooie decoratie voor in huis.

https://www.spelplus.be/windmolen-bouwpakket/

Puzzel - Een vroege dienst 500

Veel opa's hebben treinen als hobby. Voor hen is er deze puzzel, van een wisselbediende in de vroege ochtend. In plaats van een puzzel met 1000 stukjes, heeft deze puzzel slechts 500 stukjes. Hierdoor wordt het puzzelen voor vele opa's een stuk overzichtelijker.

https://www.spelplus.be/puzzel-een-vroege-dienst/

Het stimuleren van de motoriek en de hersenen is belangrijk bij ouderen met dementie. Tevens kunnen mensen herinneringen ophalen tijdens het knutselen. Het kan ze ook herinneren aan hun kindertijd of aan de tijd dat hun kinderen klein waren. Overigens kan de ziekte Alzheimer ook ineens een creatieve kant van mensen naar boven brengen die ze voorheen niet hadden.  

Dementerende ouderen hebben vaak te maken met chaos in hun hoofd en veel emoties. Door te knutselen zijn ze afgeleid en kunnen ze zich richten op het uiten van hun creativiteit. Of dat nou door middel van schilderen, kleuren, kleien of het bouwen van iets is. SpelPlus heeft diverse leuke knutselartikelen, speciaal voor ouderen met dementie. Hieronder een greep uit ons assortiment, voor alle producten kun je kijken op:

https://www.spelplus.be/knutselactiviteiten/

Schilderen met Water met boerderij herinneringen

Een uniek, herbruikbaar schilderproduct dat speciaal gemaakt is voor mensen met dementie. Er is geen verf voor nodig, door met een kwast met water over de afbeeldingen te gaan komen de kleuren vanzelf tevoorschijn. Deze set bevat mooie plaatjes van boerderijtaferelen, onder meer zonnebloemen, kippen en een tractor. Als het water opdroogt zijn de kleuren weer weg en kan het paneel opnieuw gebruikt worden.

https://www.spelplus.be/spel-en-dementie/schilderen-met-water-boerderij-herinneringen/

Creatieve puzzel over het bakken in de keuken

Door het gebruik van magnetische puzzelstukken kunnen mensen met dementie hun eigen wereld creëren. Gewone puzzelstukjes zijn vaak moeilijk en kunnen frustratie veroorzaken. Dat is niet aan de orde bij deze creatieve puzzel. Ieder stukje kan waar dan ook geplaatst worden om een eigen, creatieve keuken in te richten. Een ideale manier om te knutselen met ouderen met dementie. 

https://www.spelplus.be/creatieve-puzzel-heerlijk-bakken/

Kleur- en vertelboek met jaren ’60 en ’70 afbeeldingen

Zestien mooie zwart-wit illustraties rondom thema’s uit de jaren ’60 en ’70 om in te kleuren. Door de eenvoud, duidelijke contouren en herkenbaarheid zijn deze kleurplaten zeer geschikt voor ouderen met dementie. Niet alleen stimuleert dit boek de creativiteit, door de afbeeldingen kunnen er ook herinneringen naar boven komen en wordt het vertellen van verhalen gestimuleerd.

https://www.spelplus.be/kleur-en-vertelboek-jaren-60-en-70/

Wil je dus op een leuke manier het geheugen stimuleren en de motoriek op peil houden bij dementerende ouderen? Denk dan eens aan een leuke knutselactiviteit.