illustratie van het spelplus logo met de bekende gele plusjes die het motto van spelplus verbeelden: spelplezier met speciale spellen voor senioren

Een onvergetelijke kerst met de familie ondanks dementie!

Wat doen we met opa en oma?

Kerst is een tijd van samenzijn en gezelligheid, een periode die perfect is om ouders met dementie te betrekken bij het gezinsleven en hen een bijzondere dag of avond te bezorgen. Maar het kan een uitdaging zijn om het kerstfeest zo te organiseren dat iedereen, inclusief een vader of moeder met dementie, er echt van kan genieten. Ouderen met dementie vallen snel stil en als je niet oplet, zijn ze wel aanwezig maar nemen ze niet actief deel. Gelukkig zijn er tegenwoordig zoveel leuke spelletjes en activiteiten die een gezellige en leerzame invulling kunnen geven aan de kerstvreugde. Hier volgen enkele tips van SpelPlus voor een leuke, warme kerst samen. Eerst een aantal tips waarop je kunt letten zodat het niet te inspannend wordt voor vader of moeder, gevolgd door suggesties voor spelletjes en activiteiten om samen te doen.

Puzzel van een mooie kerstboom voor bejaarden met dementie

Geef de kleinkinderen een rol

Ouderen met dementie of Alzheimer zijn vaak niet meer zo actief, maar vinden het wel heel leuk als ze worden uitgenodigd of uitgedaagd om iets te doen. De meeste ouders met dementie komen dan ook graag samen voor kerst. De aanwezigheid van een vader of moeder met dementie is een geweldige kans om hen te betrekken bij het gezinsleven en de kleinkinderen een betere band te laten opbouwen met opa of oma. Het is een goed idee om de kinderen een rol te geven in het welzijn van opa of oma door hen speciaal te vragen samen spelletjes te spelen of ervoor te zorgen dat ze niet te lang stil blijven zitten.

puzzel van een slapende kerst-kat bejaarden met dementie in instelling

Waar moet je op letten bij het vieren van kerst met een vader of moeder met dementie?

De omgeving waarin je hen ontvangt is van groot belang, zie ook ons artikel over omgevingszorg. Voor mensen met dementie is een gestructureerde en voorspelbare omgeving van onschatbare waarde. Hierdoor kunnen ze zich veilig en zeker voelen, wat hun welzijn aanzienlijk verbetert. Positieve omgevingsfactoren kunnen leiden tot gunstig gedrag, terwijl negatieve invloeden verwarring en angst kunnen veroorzaken. Zorg dus voor een vertrouwde en rustige omgeving, minimaliseer lawaai en drukte, en creëer een gestructureerde en voorspelbare omgeving om verwarring te verminderen. Houd rekening met hun behoeften, zorg voor een rustige plek waar ze zich kunnen terugtrekken als dat nodig is, en betrek hen bij gesprekken op een manier die zij comfortabel vinden.
❄ Speel rustgevende muziek, gebruik vertrouwde kerstdecoraties en overweeg om hun favoriete kerstgerechten te serveren.
❄ Wijs een verantwoordelijke persoon aan die specifiek let op de behoeften van je vader of moeder met dementie. Deze aanwezigheid kan voorkomen dat ze overweldigd raken door de drukte en hen helpen op een comfortabele manier deel te nemen aan de festiviteiten. Deze rol kan worden gedeeld, en ook de kinderen kunnen hierbij helpen.

Puzzel van een mooi huis versiert voor de kerst en mensen aangekleed voor het kerstfeest, de puzzel is speciaal geschikt voor ouderen en bejaarden met dementie

Betrek ook ouders met dementie bij de voorbereidingen

Voor ouders met lichte dementie kan het leuk zijn om hen te betrekken bij de voorbereidingen, zoals het versieren van de kerstboom en de kamer, het dekken van de tafel of zelfs helpen bij het bereiden van maaltijden. Als een ouder van knutselen houdt, kun je knutsel- en andere creatieve activiteiten organiseren samen met een van de kinderen. Zo kunnen ze decoraties en andere kerstversieringen maken ruim voor de kerstdagen. Let erop dat dit korte, betekenisvolle momenten van interactie zijn en vermijd overstimulatie. Houd de activiteiten kort en geef ruimte om te rusten als dat nodig is.

Puzzel van mooi winterlandschap met sneeuw, speciaal geschikt voor ouderen met dementie

Spelletjes en activiteiten om samen plezier te maken:

 • De leukste bordspelletjes voor gezelligheid aan tafel
 • Kaartspellen zijn in veel families heel populair en genoeg opa's en oma's kunnen niet meer alle getallen onthouden, maar weten de regels voor toepen of hartenjagen nog heel precies. Met onze hulpmiddelen en extra grote kaarten hebben zij weer veel plezier.
 • Samen muziek maken: zing samen gezellige kerstliedjes of speel favoriete muziek af en zing samen liedjes om positieve emoties te bevorderen. Ook is het heel leuk om liedjes van vroeger (af) te spelen, uit de jeugd van oma oif opa of van het gezin van vroeger, bijvoorbeeld vakantiehits uit de jaren zeventig of tachtig.
 • De leukste spelletjes om te bewegen: vergroot de vreugde met een spelletjes parcours met onze mooie houten traditionele spellen. Voor heel veel plezier ook na de kerstperiode.
  • Japans biljart: een van de toppers in ons assortiment, een van de meest populaire spellen in verzorgingstehuizen, maar ook heel leuk voor kinderen.
  • SjoelenSALE: de oud-hollandse klassieker wordt door iedereen leuk gevonden. We hebben speciale edities ontworpen voor ouderen.
  • Kegelen: speciale kegelset om binnen te spelen, kegels en twee goede ballen bekleed met zachte stof.
  • Blikgooien (zonder lawaai!): Dankzij de zachte materialen van de blikjes en de ballen, werkt dit spel bij niemand op de zenuwen. Hierdoor is het voor iedereen plezierig om een potje ouderwets gezellig blikwerpen te spelen.
  • BeweegbingoSALE: beweegbingo zorg altijd voor veel plezier en hilariteit. Met name voor grotere families geschikt!
  • Vragenspellen en reminiscentie: zo haal je de mooiste herinneringen boven en laat je de kleinkinderen opa of oma op een nieuwe manier leren kennen.
 • Spelletjes bij gevorderde dementie
 • Samen dementie beter begrijpen:
 • En even rustig alleen...
  • Schilderen met waterSALE: het is heel frustrerend als dingen niet meer (zo goed) lukken, schilderen met water geeft altijd plezier en succes.
  • Solitaire: altijd leuk om te spelen, nu in een mooie houten, extra grote uitvoering.
  • Kleuren-sudoku: bijzondere en heel mooie variant op dit geliefde tijdverdrijf.
  • Grootletter kruiswoordpuzzel: puzzelen blijft een heerlijk en rustgevend tijdverdrijf voor veel ouderen.
  • Inmu: rustgevende of juist stimulerende producten De Innmu-producten, zoals "InmuRELAX," "InmuJOY," "InmuRHYTHM," en "InmuDANCE," zijn innovatief in de belevingsgerichte zorg omdat ze sensorische stimulatie combineren met beweging en muziek. Deze producten bieden ouderen een unieke en interactieve beleving. Ze kunnen ouderen helpen ontspannen, genieten van muziek en zelfs lichte fysieke activiteit bevorderen, wat allemaal bijdraagt aan hun welzijn en levenskwaliteit. Innmu-producten bieden een eigentijdse benadering van belevingsgerichte zorg en passen goed in moderne zorgomgevingen.

KERSTAANBIEDINGEN
  - 53%
  Puzzel - We helpen een Handje 500
  8,00 € 6,61 € 16,95 €
  - 53%
  Pittenzakjes Pyramide - zakje van 10
  8,00 € 6,61 € 16,95 €
  - 53%
  Puzzel - Een Vroege Dienst 500
  8,00 € 6,61 € 16,95 €
  - 53%
  Puzzel - Drukte op de Boerderij 500
  8,00 € 6,61 € 16,95 €
  - 53%
  Puzzel - Een klein stukje maar 500
  8,00 € 6,61 € 16,95 €
  - 50%
  Puzzel - Het leven op de Boerderij (1000)
  9,00 € 7,44 € 18,00 €
  - 50%
  Puzzel - Slapende Kat in Antiekshop (1000)
  9,00 € 7,44 € 18,00 €
  - 50%
  Puzzel - Het Bureau van de Auteur (1000)
  9,00 € 7,44 € 18,00 €
  - 50%
  Puzzel - Daffodils & Ducklings (1000)
  9,00 € 7,44 € 18,00 €
  - 33%
  Uno
  7,95 € 6,57 € 11,95 €