Beeld

Nieuws, nieuwe spellen en product reviews

Foto van de SAM-kaartenset voor activiteiten jongeren met een handicap

Sam-kaartenset voor activiteiten voor jongeren met beperking of EMB

Als kind ontdek je spelenderwijs de wereld om je heen. Samen met je vriendjes bouw je de mooiste hutten, speel je voetbal, maak je de lekkerste baksels of spring je op de trampoline. Voor een kind met een handicap of beperking is dit niet altijd vanzelfsprekend. Zij willen ook de wereld om hen heen ontdekken en plezier maken. Andrea Meijer werkt als (activiteiten)begeleider in de gehandicaptenzorg en wilde haar vele ideeën voor activiteiten graag delen om mensen te kunnen inspireren en blij te maken. Zo zijn Sam-activiteitenkaarten ontstaan. De activiteiten zijn gericht op de zeven zintuigen en geschikt voor mensen en jongeren met een ontwikkelingsniveau vanaf 3 maanden. Zij functioneren voornamelijk in de sensatiefase waarbij alles draait om zintuigelijke sensaties.

Foto van de SAM-kaartenset voor activiteiten jongeren met een handicapMet de Sam-kaartenset heeft Andrea een activiteiten toegankelijk gemaakt voor kinderen met een handicap of beperking. De Sam kaartenset bevat 31 prikkelende, actieve, duurzame, natuurlijke en creatieve activiteiten gericht op zeven zintuigelijke sensaties voor thuis. Daarnaast bevat de set negen blanco kaarten om je eigen bedachte activiteiten op te schrijven. Iedere kaart is voorzien van een handgemaakte illustratie.

 

Hoe de Inmu Relax ouderen helpt met ontspannen en angsten te verminderen

“Ruim een half jaar geleden was ik erg uit mijn doen, ik had zoveel verdriet, was onrustig, had wisselende emoties. Mijn zoon is overleden aan een nare ziekte en er kwam veel naar boven. Ik heb nog een zoon die invalide is geworden in korte tijd. Door de combinatie van alle emoties met de ziekte van Parkinson kon ik niet meer functioneren, ik kon nauwelijks staan of lopen, ben een aantal keer ook gevallen, had overal een zuster bij nodig, kreeg regelmatig oxazepam, kon niet ontspannen en was continue aan het huilen. Ik bleef op mijn kamer want wilde in deze toestand niet tussen de medebewoners in de huiskamer zitten”.

Foto van de SAM-kaartenset voor activiteiten jongeren met een handicap Mevrouw V. heeft haar eigen kamer op de somatische afdeling van het streekverpleeghuis fijn ingericht met persoonlijke spulletjes. Ze was in 2022 op de somatische afdeling terechtgekomen nadat ze te vaak was gevallen. De overgang naar het verpleeghuis ging erg snel en het verlies van zelfsandigheid had een grote impact. Door alle gebeurtenissen en het verdriet kwam ze in een moeilijke periode. “Op 1 van die avonden had ik een gesprek met de zuster. Zij vertelde mij over de inmu, een kussentje waar rustgevende muziek uitkomt en vibraties die je kunnen helpen met ontspannen. Of ik het uit wilde proberen? En dat wilde ik graag! Ik was verbaasd dat zoiets bestond!"

Foto van de SAM-kaartenset voor activiteiten jongeren met een handicap“De zuster kwam de inmu brengen op mijn kamer, ze liet me zien en voelen. Het voelt zo fijn, zacht en is niet zwaar. Ik hoor de klanken van de muziek, ruis van water...de zee..het komt en gaat. En voel de muziek tegen mijn buik en vaak leg ik mijn hoofd ertegen. Al na een paar dagen kon ik goed merken wat de muziek met me deed. Het was zo fijn dat ik mezelf weer kon voelen. Ik kon mijn emoties laten gaan met de fijne muziek en de trillingen van de inmu, zonder er tegen de hoeven vechten, sinds lange tijd heb ik echt kunnen huilen. Omdat ik mezelf nu kon ontspannen werd ik zelf ook weer rustiger.”

“Als ik me onrustig, verdrietig, gespannen voel dan zet ik mijn radio/tv uit en pak ik de inmu. Ik ga zitten in mijn stoel met de inmu op schoot of leg mijn hoofd er tegen.
Zeker wel elke dag. Heel gek maar ik voel het dan gelijk zakken... Het zou heel fijn zijn als de inmu kan blijven. Dan kan ik hem pakken wanneer ik hem nodig heb. Want hij helpt me zo goed als ik die onrust voel om te ontspannen en mezelf te vinden! Rust!”

Ook de professionals hebben erg goede ervaringen met de Inmu:
"We gebruiken de Inmu in Verpleeghuis Oudshoorn voor bewoners die dementie hebben en gespannen zijn. Wij zien hen zichtbaar genieten van het horen en voelen van de muziek. De Inmu is een op het oog eenvoudig kussentje dat een prachtige reactie teweeg kan brengen. Wij vinden het een prachtige aanvulling op de zorg die wij leveren" Peggy van Hemessen - Coordinator Dagbesteding Uitbureau - Verpleeghuis Oudshoorn.

"Soms is het niet eenvoudig om de bloeddruk van een cliënt op te meten. Het leidt vaak tot een stress-achtige situatie. Sinds we de Inmu hebben, behoren dat soort momenten tot het verleden. De kussen geeft een rustige en een fijne afleiding." Marjorie Lammers - Zonnehuisgroep Amstelland De Luwte

Sam kaartenset voor activiteiten
Sam kaartenset voor activiteiten
45,00 € 37,19 €
InmuRELAX katoen fleece
InmuRELAX katoen fleece
839,75 € 694,01 €