illustratie van het spelplus logo met de bekende gele plusjes die het motto van spelplus verbeelden: spelplezier met speciale spellen voor senioren

Wat doen we met oma: hoe vier je een onvergetelijke kerst met dementie en Alzheimer?

Het is bijna kerstmis: wat doen we met oma of opa?

Kerst is een tijd van samenzijn en gezelligheid, een tijd die perfect is om ouders die lijden aan dementie te betrekken bij het gezin en ze een bijzondere dag of avond te geven. Maar het kan een uitdaging zijn om het kerstfeest zo te organiseren dat iedereen, inclusief een demente vader of moeder, kan genieten. Ouderen met dementie vallen snel stil en als je niet oplet zijn ze wel aanwezig, maar doen ze niet mee. Dit terwijl er tegenwoordig zo veel leuke spelletjes en spelactiviteiten zijn om een leuke en leerzame invulling te geven aan de kerstvreugde. Hierbij de SpelPlus-tips voor een leuke, warme kerst samen. Eerst een aantal tips waarop te letten zodat het voor vader of moeder niet te inspannend is, daarna een aantal tips voor spelletjes en activiteiten om samen te doen.

Ouderen met dementie of Alzheimer zijn zelf vaak niet meer zo goed in staat om actief te worden, maar vinden het heel leuk als ze worden uitgenodigd of uitgedaagd om iets te doen, de meeste ouders met dementie zullen dan ook heel graag kerst komen vieren. De aanwezigheid van een demente vader of moeder is een geweldige manier om hen te betrekken bij het gezin en de kinderen opa of oma beter te laten leren kennen.

Waar op letten bij het vieren van kerst met een vader of moeder met dementie?

De omgeving waar je ze ontvangt is wel van groot belang, zie ook ons artikel over omgevingszorg. Voor mensen met dementie is een gestructureerde en voorspelbare omgeving van onschatbare waarde. Hierdoor kunnen ze zich veilig en zeker voelen, wat hun welzijn aanzienlijk verbetert. Positieve omgevingsfactoren kunnen leiden tot gunstig gedrag, terwijl negatieve omgevingsinvloeden kunnen leiden tot verwarring en angst. Zorg dus voor een vertrouwde en rustige omgeving, minimaliseer lawaai en drukte, en creëer een gestructureerde en voorspelbare omgeving om verwarring te verminderen. Houd rekening met hun behoeften, zorg voor een rustige plek om zich terug te trekken als dat nodig is en betrek hem bij gesprekken op een manier die hij comfortabel vindt.
=> Speel rustgevende muziek, gebruik kerstdecoraties die vertrouwd zijn, en overweeg om favoriete kerstgerechtente serveren.
=> Wijs een verantwoordelijke persoon aan die specifiek let op de behoeften van je vader of moeder met dementie. Deze aanwezigheid kan voorkomen dat ze overweldigd raken door de drukte en hen helpen deel te nemen aan de festiviteiten op een manier die voor hen comfortabel is. Deze persoon kan wisselen en ook de kinderen kunnen hier een rol in spelen.

Betrek ouders met dementie bij voorbereidingen

Voor ouders met lichte dementie kan het leuk zijn om ze ook al te betrekken bij de voorbereidingen, zoals het versieren van de kerstboom en de kamer, het dekken van de tafel of zelfs het helpen bij het bereiden van maaltijden. Als een ouder houdt van knutselen kunje knutsel en andere creatieve activiteiten organiseren samen met een van de kinderen. Zo kunnen ze decoraties en andere kerstversieringen maken al ruim voor de kerstdagen. Let erop dat dit korte, betekenisvolle momenten van interactie zijn en vermijd overstimulatie. Houd activiteiten kort en geef ruimte om te rusten als dat nodig is.

Rummikub® The Original XXL
Rummikub® The Original XXL
42,95 € 35,50 €
Wablief?! - Vergeetwoorden
Wablief?! - Vergeetwoorden
14,95 € 12,36 €
Twee is OK - Merken van Vroeger
Twee is OK - Merken van Vroeger
49,95 € 41,28 €

Houten speelkaarthouder
Houten speelkaarthouder
7,95 € 6,57 €

Spelletjes en activiteiten om samen plezier te maken:

(rood= aanbieding)

 • De leukste bordspelletjes voor gezelligheid aan tafel
 • Kaartspellen zijn in veel families heel populair en genoeg opa's en oma's kunnen niet meer alle getallen onthouden, maar weten de regels voor toepen of hartenjagen nog heel precies
Maxi-Memo Vroeger en Nu
Maxi-Memo Vroeger en Nu
24,50 € 20,25 €
Verhalendobbelsteen
Verhalendobbelsteen
54,40 € 44,96 €
Kaarten schudmachine
Kaarten schudmachine
15,20 € 12,56 €
Rainbow Colours Tongue Drum
Rainbow Colours Tongue Drum
69,90 € 57,77 €
 • Samen muziek maken: zing samen gezellige kerstliedjes of speel favoriete muziek af en zing samen liedjes om positieve emoties te bevorderen. Ook is het heel leuk om liedjes van vroeger (af) te spelen, uit de jeugd van oma oif opa of van het gezin van vroeger, bijvoorbeeld vakantiehits uit de jaren zeventig of tachtig.
 • De leukste spelletjes om te bewegen: vergroot de vreugde met een spelletjes parcours met onze mooie houten traditionele spellen. Voor heel veel plezier ook na de kerstperiode.
  • Japans biljart: een van de toppers in ons assortiment, een van de meest populaire spellen in verzorgingstehuizen, maar ook heel leuk voor kinderen
  • Sjoelen: de oud-hollandse klassieker wordt door iedereen leuk gevonden. We hebben speciale edities ontworpen voor ouderen.
  • Kegelen: 
  • Blikgooien (zonder lawaai!): 
Levensloopspel
Levensloopspel
67,00 € 55,37 €
InmuJOY
InmuJOY
883,30 € 730,00 €
Maxi-Memo Vroeger en Nu
Maxi-Memo Vroeger en Nu
24,50 € 20,25 €
Verhalendobbelsteen
Verhalendobbelsteen
54,40 € 44,96 €
Levensloopspel
Levensloopspel
67,00 € 55,37 €
InmuJOY
InmuJOY
883,30 € 730,00 €
Maxi-Memo Vroeger en Nu
Maxi-Memo Vroeger en Nu
24,50 € 20,25 €
Verhalendobbelsteen
Verhalendobbelsteen
54,40 € 44,96 €
 • Spelletjes bij gevorderde dementie
 • Samen dementie beter begrijpen:
 • En even rustig alleen...
  •  
  • Inmu: rustgevende of juist stimulerende producten De Innmu-producten, zoals "InmuRELAX," "InmuJOY," "InmuRHYTHM," en "InmuDANCE," zijn innovatief in de belevingsgerichte zorg omdat ze sensorische stimulatie combineren met beweging en muziek. Deze producten bieden ouderen een unieke en interactieve beleving. Ze kunnen ouderen helpen ontspannen, genieten van muziek en zelfs lichte fysieke activiteit bevorderen, wat allemaal bijdraagt aan hun welzijn en levenskwaliteit. Innmu-producten bieden een eigentijdse benadering van belevingsgerichte zorg en passen goed in moderne zorgomgevingen.
Percussie-set
Percussie-set
38,95 € 32,19 €
Blik op vroeger
Blik op vroeger
52,50 € 43,39 €
Het Dementie Stellingen Spel
Het Dementie Stellingen Spel
24,50 € 20,25 €