illustratie van het spelplus logo met de bekende gele plusjes die het motto van spelplus verbeelden: spelplezier met speciale spellen voor senioren

Spelletjes en activiteiten voor jongeren met een beperking

Tips voor spellen voor jongeren met een beperking

Kinderen met een beperking houden net zoveel van spelletjes als kinderen zonder beperking. En toch is het aanbod anders, simpelweg omdat hun behoeftes en wensen anders zijn. Daarom geven wij u hier een aantal tips voor leuke of juist praktische spellen en materialen. Omdat spelletjes niet alleen leuk en veilig moeten zijn maar ook de vaardigheden kunnen verbeteren.

Foto van twee spelende kinderen Foto van een kind dat gefascineerd naar een speciaal spel kijkt 

Bijzondere activiteiten voor jongeren met een beperking

Als kind ontdek je spelenderwijs de wereld om je heen. Samen met je vriendjes bouw je de mooiste hutten, speel je voetbal, maak je de lekkerste baksels of spring je op de trampoline. Voor een kind met een handicap of beperking is dit niet altijd vanzelfsprekend. Zij willen ook de wereld om hen heen ontdekken en plezier maken. Andrea Meijer werkt als (activiteiten)begeleider in de gehandicaptenzorg en wilde haar vele ideeën voor activiteiten gaan delen om mensen te kunnen inspireren en blij te maken. Zo is het idee voor de sam-activiteitenkaarten ontstaan. De activiteiten zijn gericht op de zeven zintuigen. Mensen met een ontwikkelingsniveau vanaf 3 maanden functioneren voornamelijk in de sensatiefase waarbij alles draait om zintuigelijke sensaties.Lees hier meer over de Sam activiteiten kaarten met uitleg door de ontwerpster.

Beweging en buiten-zijn is heel belangrijk, maar soms kan het rondje buiten voelen als routine of een verplichting. Terwijl het ook zo leuk en prikkelend kan zijn. Met de kaartjes van Wandelanders heeft u een kant-en-klare speurtocht in de eigen omgeving voor het grijpen. Wandelanders is een hulpmiddel voor de ‘mantel’-wandelaar: zo houdt u het rondje leuk en het contact plezierig en ontspannen? Hang de bijgeleverde pijl op vlakbij de deur en hang de keycords met de themakaartjes eraan. Zo kunt u in de loop naar buiten een themasetje meenemen en bij binnenkomst gelijk weer ophangen. Eenmaal buiten, kunt u lukraak een kaartje lezen en de opdracht uitvoeren. Géén voorbereidingstijd en géén vaste duur. U kunt met één kaartje ontdekken of u het tijdens uw route op verschillende manieren kan doen.

Sam kaartenset voor activiteiten
Sam kaartenset voor activiteiten
45,00 € 37,19 €
WandelAnders
WandelAnders
74,95 € 74,95 €

Balspellen

Balspellen zijn in de eerste plaats vaak een plezierige bezigheid voor meerdere kinderen. Het overgooien of rollen met de bal blijft leuk. Zeker als de bal extra elementen heeft zoals plastic kralen in een doorschijnende bal of een oppervlak dat niet helemaal vlak is. Ook zijn er modderballen die, gelukkig, geen rommel geven. Elke bal is gevuld met iets anders en bevat als verrassing een verborgen slang. Balspellen nodigen zo uit tot samenspel, coördinatie en versterken vaak de vingers en spieren in de hand.

Modderballen
Modderballen
37,95 € 31,36 €
Ballen met emoties
Ballen met emoties
26,50 € 21,90 €

Spelletjes voor de tastzin

Spelletjes voor de tastzin kunnen gezellig aan tafel worden gespeeld. Door de objecten aan te raken en te voelen neemt het kind het voorwerp waar. Met een houten bord en houten figuren in verschillende vormen of verschillende voorwerpen wordt zowel de perceptie als de fijne motoriek getraind, iets wat meestal extra aandacht nodig heeft bij kinderen met een beperking.

Follies Block
Follies Block
36,00 € 29,75 €
Boxing Base
Boxing Base
159,00 € 131,40 €
Wat is dat?
Wat is dat?
39,00 € 32,23 €

Snoezelmateriaal

Snoezelmaterialen zijn geen spellen, maar wel hele fijne spullen waarmee de kinderen met een beperking kunnen relaxen. Met zachte lichtjes, fijne bewegingen, rustige muziek of juist knuffelzachte kussens en matten worden de kinderen helemaal ontspannen. Een mooie afwisseling voor de andere spelletjes dus!

 

Druppelbaan 1 st.
Druppelbaan 1 st.
9,95 € 8,22 €
Bubbelbuis met gekleurde balletjes 1 mtr
Bubbelbuis met gekleurde balletjes 1 mtr
195,00 € 161,16 €
Aquarium - met 'glow in the dark' kwallen
Aquarium - met 'glow in the dark' kwallen
59,95 € 49,55 €
Happy Senso Original - neutraal (300ml)
Happy Senso Original - neutraal (300ml)
8,99 € 7,43 €

 

Ontwikkeling van kinderen met een beperking

Het stimuleren van de zintuigen, het versterken van de motorische vaardigheden of juist het aanbieden van relaxmomenten zijn allemaal even belangrijk in de ontwikkeling van kinderen met een beperking. Het is natuurlijk geheel afhankelijk van het kind zelf en het moment waar het meest behoefte aan is. Maar met de genoemde spellen en materialen heeft u altijd iets waarmee u de tijd samen op een leuke en vaak ook leerzame manier kunt doorbrengen.

Waar of Raar - Thema Eten
Waar of Raar - Thema Eten
47,00 € 38,84 €
Zoveel te Zeggen
Zoveel te Zeggen
107,00 € 88,43 €
Lijf & Liefde - het Lichaam
Lijf & Liefde - het Lichaam
48,50 € 40,08 €
Niet op voorraad
Kies je Eten (spelmethode)
Kies je Eten (spelmethode)
57,00 € 47,11 €