illustratie van het spelplus logo met de bekende gele plusjes die het motto van spelplus verbeelden: spelplezier met speciale spellen voor senioren

8 leuke spelletjes voor ouderen met dementie

Ook voor ouderen met dementie zijn spelletjes een belangrijke en plezierige activiteit?

Spelletjes zijn niet alleen vermakelijk, maar ook buitengewoon heilzaam voor ouderen met dementie. Deze activiteiten dragen op verschillende manieren bij aan het welzijn van mensen die te maken hebben met dementie of Alzheimer. Laten we eens kijken waarom spelletjes voor deze doelgroep zo leuk en belangrijk zijn.

Waarom zijn spellen ook goed voor ouderen met dementie zo leuk om te doen?

 • Stimuleren van de hersenen bij dementie of alzheimer

  Spelletjes vormen een uitstekende manier om de hersenen actief te houden. Ze dagen het geheugen uit, bevorderen de concentratie en stimuleren cognitieve functies. Bij dementiepatiënten kan dit proces het verloop van de aandoening vertragen, waardoor ze langer mentaal scherp blijven.

 • Verbeteren van zingeving en eigenwaarde door plezierige activiteiten

  Plezierige activiteiten, zoals spelletjes spelen, brengen vreugde en voldoening. ze creëren positieve emoties, verhogen het gevoel van eigenwaarde en dragen bij aan een gevoel van zingeving. Door deel te nemen aan leuke bezigheden blijven ouderen betrokken bij het leven en behouden ze een gevoel van doelgerichtheid.

 • Aansluiten bij de beleving van mensen met dementie of alzheimer

  Speciaal ontworpen spelletjes kunnen inspelen op de belevingswereld van mensen met dementie. Ze bevatten elementen die vertrouwd zijn, zoals herkenbare afbeeldingen, geluiden of situaties. Hierdoor voelen patiënten zich begrepen en veilig, wat angst en verwarring kan verminderen.

 • Ophalen van herinneringen

  Spelletjes, vooral reminiscentiespellen, hebben de kracht om oude herinneringen op te roepen. Dit kan leiden tot waardevolle gesprekken over het verleden, waardoor ouderen hun levenservaringen kunnen delen en zich weer verbonden voelen met hun geschiedenis.

 • Vragenspellen voor mensen met dementie kunnen bijzondere gesprekken starten

  Spelletjes vormen vaak een natuurlijke aanleiding tot gesprekken en speciale vragenspellen zorgen er helemaal voor dat gesprekken op gang komen. Of het nu gaat om strategieën delen tijdens een spelletje bingo of herinneringen ophalen tijdens reminiscentiespellen, deze activiteiten bevorderen sociale interactie en communicatie.

Voor meer achtergrond en informatie zie ook dit artikel van specialist ouderenzorg Ingrid van Bilsen: 'Geluk in het spel: het belang van spelletjes bij dementie'. Over de positieve rol van spelletjes op cognitie en dementie zie het artikel Leisure Activities and the Risk of Dementia in the Elderly' in de New England Journal of Medicine waarin spelletjes worden geassocieerd met een lager risico op dementie.

Is het belangrijk om speciaal ontwikkelde spellen te gebruiken voor mensen met dementie?

Het is cruciaal dat spellen voor mensen met dementie zorgvuldig zijn ontworpen om optimaal effectief en plezierig te zijn.

 • Niet te ingewikkeld

  Te complexe spellen kunnen frustrerend zijn voor mensen met dementie. Daarom moeten spellen eenvoudig en intuïtief zijn, zodat iedereen ze kan begrijpen en genieten.

 • Duidelijk, aangepaste vormgeving gericht op ouderen

  De vormgeving van de spellen speelt een grote rol. Grote, duidelijke letters, eenvoudige afbeeldingen en overzichtelijke spelborden zijn essentieel. De vormgeving moet aansluiten bij de visuele behoeften van ouderen.

 • Niet te lang durend

  Ouderen met dementie hebben een meer beperkte aandachtsspanne. Korte, boeiende activiteiten zijn effectiever. Langdurige spellen kunnen vermoeiend zijn en de aandacht verslappen. Kortere sessies zorgen voor meer betrokkenheid en plezier.

8 leuke spelletjes voor mensen met dementie

 1. Het grote kleurenspel: Een kleurrijk dobbelspel! Verzamel alle kleuren of kom juist van ze af door de grote dobbelsteen te werpen. Op vele manieren te spelen. Een gezellige sfeer is gegarandeerd. Dit spel stimuleert kleurherkenning en matching.
 2. Fotodomino: Spelers matchen foto's, waardoor zowel het visuele geheugen als het herkennen van bekenden wordt gestimuleerd. Fotodomino zijn dominospellen die speciaal zijn ontworpen voor mensen met dementie, er zijn meerdere varianten.
 3. Holland Bingo: Een aangepaste versie van bingo met vertrouwde Nederlandse elementen, het thema 'Holland' spreekt ouderen en mensen met een beperking aan. De afbeeldingen van een melkbus een ophaalbrug en dergelijke roepen associaties op. Er is Holland Bingo Deel 1 en een Deel 2.
 4. Klessebasjes praatplaten: Deze platen moedigen gesprekken aan door middel van afbeeldingen, waardoor sociale interactie en taalvaardigheid worden bevorderd.
 5. Animal / Audio Bingo: Een bekroond bingospel. Speciaal ontworpen voor mensen met dementie. Voor groepen tot en met 8 personen. Audio Bingo is een leuk en toegankelijk spel voor mensen in vroege en late stadium van dementie. Het bevordert de cognitieve functies en de sociale interactie. Door het gebruik van authentieke dierengeluiden en prachtig geïllustreerde afbeeldingen, kunnen mensen in een latere stadium van dementie nog steeds deelnemen aan dit populaire spel.
 6. Het Gekleurde Dobbelspel: Dit spel combineert kleurherkenning met dobbelen, waardoor zowel cognitieve als motorische vaardigheden worden geoefend.
 7. Het Spel van de Verbeelding: Het spel van de verbeelding nodigt uit tot een nieuwe vorm van communicatie, gericht op emotie, het zintuiglijke en het onbewuste. Het spel is toepasbaar in de context van dementie maar ook ver daarbuiten. Aan de hand van kaarten met heldere beelden leren mensen met dementie en hun omgeving om hun verbeelding te gebruiken en samen nieuwe verhalen te vertellen.
 8. Het Zes kleurenspel: Een fascinerend spel dat op vele manieren te spelen is. Het doel is uw eigen speelstukken als eerste op het speelbord te krijgen. Dit kan op meerdere manieren bereikt worden. Deze verschillende manieren worden in de bijgeleverde handleiding beschreven.
  .

Bonus: leuke activiteiten voor ouderen met Alzheimer of dementie

 1. Empathiepoppen:Rubens Barn poppen zijn de poppen die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen met dementie. Geboren in Zweden.
 2. Inmu: Inmu is speciaal, maar niet exclusief, ontwikkeld voor kinderen met ASS en/of ADHD of een verstandelijke of meervoudige beperking, maar zijn ook erg populair bij bejaarde mensen met meer gevorderde dementie of Alzheimer. De inmuJOY heeft een zachte vacht en vele tactiele elementen en is daardoor fijn om mee te knuffelen. De tactiele elementen van de inmuRHYTHM nodigen uit om aangeraakt te worden. Dit maakt de muziek en vibraties meditatief en houdt je hersenen gefocust.
 3. Schilderen met water:Aquapaint Schilderen met water is een uniek en herbruikbaar schilderproduct voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking.
 4. Puzzelen: Puzzelen biedt talloze voordelen voor mensen met dementie, zoals het oefenen van het geheugen, stimuleren van fijne motoriek, interactie tijdens het puzzelen en het ophalen van herinneringen door bekende afbeeldingen. Het een geliefde activiteit is in de zorg voor ouderen met dementie. 

En bijzondere vragenspellen voor ouderen met dementie

 1. Blik op Vroeger: Door middel van honderd vragen geeft Blik op Vroeger handvatten voor boeiende gesprekken over het leven. De vragen zijn ingedeeld in tien thema’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘tienertijd’, ‘familie en naasten’, ‘ouderlijk huis’ etc.
 2. Reminiscentiekaarten Thuis: Deze kaarten met alledaagse afbeeldingen van vroeger zijn ideaal voor het ophalen van persoonlijke herinneringen en het stimuleren van gesprekken.
 3. Mannenvragen 1 & 2: Mannenvragen 1 & 2 zijn meer dan alleen vragen; ze zijn sleutels tot het ontdekken van levensverhalen. Deze vragen, speciaal ontworpen voor mannen, nodigen uit tot diepgaande gesprekken over hun leven, passies en avonturen. Van vragen over jeugdherinneringen tot ervaringen in werk en vriendschap, deze kaartsets creëren waardevolle momenten van verbinding.
 4. Tijd voor een leule babbel met oma: Die titel zegt het al: neem deze doos mee als je bij oma op bezoek gaat. De geweldige vragen zullen je helpen om haar nog beter te leren kennen. Goed voor vele uren kletsplezier!