Beeld

Jongeren met een beperking

Tips voor spellen voor jongeren met een beperking

Kinderen met een beperking houden net zoveel van spelletjes als kinderen zonder beperking. En toch is het aanbod anders, simpelweg omdat hun behoeftes en wensen anders zijn. Daarom geven wij u hier een aantal tips voor leuke of juist praktische spellen en materialen. Omdat spelletjes niet alleen leuk en veilig moeten zijn maar ook de vaardigheden kunnen verbeteren.

aangepast speelmateriaal

spelletjes voor gehandicapten

Balspellen

Balspellen zijn in de eerste plaats vaak een plezierige bezigheid voor meerdere kinderen. Het overgooien of rollen met de bal blijft leuk. Zeker als de bal extra elementen heeft zoals plastic kralen in een doorschijnende bal of een oppervlak dat niet helemaal vlak is. Ook zijn er modderballen die, gelukkig, geen rommel geven. Elke bal is gevuld met iets anders en bevat als verrassing een verborgen slang. Balspellen nodigen zo uit tot samenspel, co√∂rdinatie en versterken vaak de vingers en spieren in de hand.

Spelletjes voor de tastzin

Spelletjes voor de tastzin kunnen gezellig aan tafel worden gespeeld. Door de objecten aan te raken en te voelen neemt het kind het voorwerp waar. Met een houten bord en houten figuren in verschillende vormen of verschillende voorwerpen wordt zowel de perceptie als de fijne motoriek getraind, iets wat meestal extra aandacht nodig heeft bij kinderen met een beperking.

Snoezelmateriaal

Snoezelmaterialen zijn geen spellen, maar wel hele fijne spullen waarmee de kinderen met een beperking kunnen relaxen. Met zachte lichtjes, fijne bewegingen, rustige muziek of juist knuffelzachte kussens en matten worden de kinderen helemaal ontspannen. Een mooie afwisseling voor de andere spelletjes dus!

Ontwikkeling van kinderen met een beperking

Het stimuleren van de zintuigen, het versterken van de motorische vaardigheden of juist het aanbieden van relaxmomenten zijn allemaal even belangrijk in de ontwikkeling van kinderen met een beperking. Het is natuurlijk geheel afhankelijk van het kind zelf en het moment waar het meest behoefte aan is. Maar met de genoemde spellen en materialen heeft u altijd iets waarmee u de tijd samen op een leuke en vaak ook leerzame manier kunt doorbrengen.